En llegir-ho, he recordat el dia, ara fa tres o quatre anys, quan commemoràvem la data de l’11 de març de 1576, dia de la concessió per Felip II del privilegi d’Universitat a Carcaixent, i Vidal Beneyto va rebre la Medalla d’Or del seu poble. Aquell dia per a mi es va escenificar la certificació del final d’una època, l’època daurada del comerç de la taronja. A l’Auditori de les Dominiques es van aplegar Vidal Beneyto i els familiars que l’acompanyaven, i també vells amics seus de Carcaixent. En ells jo vaig veure els representants d’una classe social extingida a Carcaixent, els comerciants. Tots estaven contents de tornar-se a veure, i l’intercanvi d’abraços va ser una mostra sincera de sentiments, però també qui sap si un principi de comiat. Dels amics, del lloc on va nàixer, i com he dit, d'una època de prosperitat agrícola i mercantil ja molt llunyana.
Aquella època daurada va donar pas a una altra no tant bona, en la qual s'ha anant estenent el pessimisme, calant en el temps, fins el punt de condicionar el present però especialment el futur de Carcaixent.
Desconec què en pensaria Vidal Beneyto sobre tot el que ha passat al seu poble des que ell se’n va anar a Madrid fins ara, però fa unes setmanes va tornar a Carcaixent i va manifestar la seua voluntat per deixar ací part del seu llegat, a través de la fundació Amela (Fundació per a l’Àrea Mediterrani-llatinoamericana). No sé en quin punt va quedar la conversa entre Vidal Beneyto i els representants municipals, ni les possibilitats reals de que la seu de la Fundació recale finalment a Carcaixent. Però caldria posar tots els esforços per materialitzar eixa seu. Seria una oportunitat immillorable per començar a pensar en Carcaixent des d’una perspectiva vitalista, deixant arrere el pessimisme de què tant hem fet gala. I tambè un homenatge permanent a un dels carcaixentins més il·lustres de tots els temps.
Per saber més sobre Vidal Beneyto podeu consultar
http://es.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_Vidal_Beneyto
I per llegir algun dels seus articles en el diari el Pais
http://www.elpais.com/buscar/vidal-beneyto/articulos/tribuna
Paco, enhorabona pel bloc i també per aquesta reivindicació. Encara recorde quan, fa molts i molts anys, en una tertúlia d'Onda Cero que escoltava en alçar-me pel matí, un dels contertulis va reivindicar la ciutat de Carcaixnet. Va ser absolutament inesperat i molt emocionant. Aquell contertuli era, per descomptat, Vidal Beneyto. Des d'aleshores he seguit, sempre amb orgull, la trajectòria d'aquest carcaixentí il·lustre.
ResponEliminaMolt encertat el teu comentari, Paco.
ResponEliminaSols un exercici d'autocrítica que s'allunye de l'autocomplaença permet a qualsevol societat poder avançar.
D'altra banda, com molt bé dius, caldrà estar atents a la possibilitat d'aconseguir que Carcaixent aculla aquest fons. I no sols perquè queda molt bé tindre un bon titular al diari un dia, sinó perquè serà una bona mostra que aquest poble s'estima els seus fills i les seues obres.
Jo només l'he sentit en directe el dia en què li atorgaren la medalla de Carcaixent, i la veritat va ser molt decpcionant. Res a veure amb l'opinió que m'havia format d'ell seguint-lo en premsa.
ResponEliminaAmb tot, em quede amb el seu projecte (lamentablement frustrat) de convertir el monestir d'Aigües Vives en la seu d'un organisme internacional.
Vicent Lluís
Enhorabona pel que estàs fent i endavant i que ningú et xafe la guitarra.
ResponEliminaM'acaben de comunicar que es celebrarà un funeral en honor de Vidal Beneyto dissabte a les 16:30 hores a la parròquia.
ResponEliminaEm sembla interessant la idea del bloc. Ànim i avant.
Efectivament, ja està bé de ser pesimistes o falsament optimistes. Treballem per un poble millor que ara tenim la oportunitat!
ResponEliminaPau